Gratis tilbud: Café kan hjælpe flere med ondt i økonomien

Læs teksten nedenunder

Gratis tilbud: Café kan hjælpe flere med ondt i økonomien

PRIVATØKONOMI: Står man med økonomiske problemer, er der ikke mange steder på Vestegnen at få gældsrådgivning. Det eneste sted er på Café Paraplyen, som står klar til at hjælpe borgere med deres økonomi.

Af Kasper Ellesøe fra DAGBLADET – TIRSDAG 13. FEBRUAR 2018

TAASTRUP: Selvom antallet af personer, der er registeret i RKI for fjerde år i træk er faldet, er der stadig over 210.000 mennesker i Danmark, der er registeret som dårlige betalere.
En del af dem bor på Storkøbenhavn, og noget kunne tyde på, at nogle af de mennesker har brug for hjælp til at få et overblik over deres økonomi.
Men det koster ofte penge at få gældsrådgivning hos private virksomheder, og det er uoverskueligt, hvis ikke man føler, man har en god økonomi.
Der findes dog også gratis muligheder. På Café Paraplyen i Taastrup er der gratis gældsrådgivning hver mandag for alle, der har brug for hjælp til at få overblik over økonomien.
En af dem, der rådgiver, er John Bilenberg. Han har en baggrund som økonom og er netop stoppet som byrådsmedlem i Høje-Taastrup Kommune. Han fortæller, at det oftest personer i to forskellige situationer, som søger hjælp.
– Det er enten yngre mennesker, der optager kviklån. Det har været alt for nemt at optage de lån, og det er et problem. Og så er det dem, der kommer ud for noget i livet, der gør, at de ikke kan overskue økonomien. Det kan være, de mister jobbet eller ender i en skilsmisse og så har et hus, de ikke kan betale af på, eller som de må sælge med et tab, fordi de har købt det, da priserne toppede, forklarer John Bilenberg og giver et eksempel på en ung kvinde, der før finanskrisen havde købt en lejlighed.
Hun mister sit job og ender på kontanthjælp og må sælge lejligheden med tab. Pengene, hun skylder banken, kan hun ikke betale, og hun beder banken om at afdrage med et mindre beløb pr. måned. Det går banken ikke med til, selvom hun har en lav indkomst.
Kvinden kontakter gældsrådgivningen i Café Paraplyen, som på kvindens vegne tog kontakt til banken, og først da man truet med Finanstilsynet, stopper banken med at trække beløbet på kvindens konto.
Et klart eksempel på, hvordan gældsrådgivningen, der hører under KFUM’s sociale arbejde og hedder »På Fode Igen«, kan hjælpe.
– Vi ved, at der er en masse med behovet, og vi kan hjælpe mange flere mennesker, men de henvender sig ikke. Det når ikke ud til dem, at vi findes, siger John Bilenberg og fortæller, hvordan han og de andre frivillige gældsrådgivere tager sig af dem, der henvender sig.
– Vi gør opmærksom på vores tavshedspligt og danner os et billede af personen og de økonomiske udfordringer, og hvordan de kan løses. Vi kan hjælpe med at lægge et budget, og vi kommer med gode råd og kan nogle gange hjælpe med at tage kontakt til banker og kreditorer. Det afhænger af, hvordan situationen er for den enkelte, hvordan vi kan hjælpe, siger John Bilenberg.
Kommer man til gældsrådgivning i Café Paraplyen og møder en rådgiver som John Bilenberg, og man er sikker på at være anonym. Når gældsrådgivningen foregår om mandagen mellem 16- 18, foregår der i øvrigt ikke andet i cafeen, så man i ro og fred kan få gældsrådgivning.

Taknemmelige og glade

Kim Truesen er leder af Café Paraplyen og ansvarlig for projektet. Han fortæller, at dem, som man indtil videre har hjulpet, har været glade for det.
– Jeg har ikke hørt om, at folk er andet end glade og taknemmelige for hjælpen. Det handler jo om at stoppe ulykken og sikre, at man ikke optager flere lån og gør nogle forkerte ting. Det er for eksempel unge, der kommer i suppedasen og tager de hurtige kviklån, og det er svært at komme på ret kurs igen. Kan man få fat i dem inden og hjælpe dem med et budget, så kan man nå langt, siger Kim Truesen.
Selvom færre er registreret i RKI, mener Kim Truesen, at kontanthjælpsloftet, der blev indført i marts 2016, har betydet, at mange har problemer med økonomien.
– Kontanthjælpsreformen har været en stor synder, kan vi se. Der er nogle, der ikke har råd til dagen og vejen, og mange af dem kan vi hjælpe, men alligevel henvender de sig ikke. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er flere der kommer herhen, siger Kim Truesen.

Kan hjælpe flere

På Café Paraplyen er alle velkommen, og man har lige nu mulighed for at hjælpe omkring 60-70 personer om året, og hvis behovet bliver større end det, er man altid på udkig efter nye rådgivere, så der bliver flere end de nuværende fire.
Gældsrådgivningen på Café Paraplyen er den eneste gratis gældsrådgivning i Storkøbenhavn uden for København. De nærmeste er, udover København, i Faxe Kommune og Frederikssund Kommune.
Læs mere og book tid på: www.paraplyen-taastrup.dk.