Gældsrådgivningen juli 2019

Selvom bevillingen fra Socialministeriet stopper, kan gældsrådgivningen i Café Paraplyen fortsætte med penge fra Socialudvalget.

John Bilenberg (tv.) er frivillig gældsrådgiver i Café Paraplyen, som ledes af Kim Truesen (th). Foto Kenn Thomsen.

Taastrup: Gældsrådgivningen i Café Paraplyen kan fortsætte, selvom der ikke længere kommer puljemidler fra Socialministeriet.

Det sker efter, at socialudvalget i Høje-Taastrup Kommune har godkendt at indgå en partnerskabsaftale med Paraplyen, så gældsrådgivningen, der har eksisteret siden 2009, kan fortsætte.

Det betyder, at de godt 100 borgere, der får rådgivning om året, fortsat kan få hjælp af de frivillige gældsrådgivere.

– Vi værdsætter det, der sker i Café Paraplyen, og vi sætter pris på, hvad der sker. Jeg som Radikal kæmpede også for, at Paraplyen skulle fritages fra budgetbesparelser sidste år, og jeg er glad for, at gældsrådgivningen nu kan fortsætte, siger Esat Sentürk, der er formand for socialudvalget.

Der er fortsat brug for gældsrådgivning, mener kommunens administration. Der er borgere, der har behov for et overblik over deres økonomi, og hjælp til at få lavet et budget i balance samt kontakt til deres kreditorer, som de skylder penge. Nogle af borgerne risikerer at blive udsat af deres bolig, hvis ikke de får hjælp.

Ifølge Esat Sentürk gør Café Paraplyen et godt stykke arbejde på flere planer, og han vil derfor ikke afvise, at der kan være flere penge på vej i det kommende budget, hvis det står til ham.

– Vi kan se, at der er en fordobling af brugere og aktiviteter, og derfor har vi valgt at tilgodeset ansøgningen om partnerskab. Jeg vil også kæmpe for, at vi kan prioritere flere penge i budgettet til Paraplyen næste år, for vi er blevet bekræftet i, at det er noget, vi har brug i kommunen, og at brugerne får gavn af det, siger Esat Sentürk, der skal besøge Café Paraplyen inden budgetforløbet går i gang.

Det er borgere i alle aldersgrupper, der er målgruppen for gældsrådgivningen, og det vurderes, at mellem 90-95 procent af brugerne er Høje-Taastrup-borgere.

Det er blandt andet unge, der er havnet i en gældsfælde på grund af kviklån, unge på kontanthjælp eller under uddannelse, som er grebet af spil, folk som har prøvet at starte op som selvstændig og skylder penge, kvinder og mænd, som selv har spillet, eller hvis ægtefælle er grebet af spil og mennesker, der udsættes for tvangsauktion, som benytter sig af tilbuddet.

Kim Truesen, der er leder af Café Paraplyen og ansvarlig for projektet, har tidligere fortalt, at dem, som man indtil videre har hjulpet, har været glade for det.

– Jeg har ikke hørt om, at folk er andet end glade og taknemmelige for hjælpen. Det handler jo om at stoppe ulykken og sikre, at man ikke optager flere lån og gør nogle forkerte ting. Det er for eksempel unge, der kommer i suppedasen og tager de hurtige kviklån, og det er svært at komme på ret kurs igen. Kan man få fat i dem inden og hjælpe dem med et budget, så kan man nå langt, sagde Kim Truesen.

Partnerskabsaftalen betyder, at Café Paraplyen får 15.200 kroner til drift af gældsrådgivningen i 2019.